Mok

14-07-2013 10:46

 

Paarden kunnen net zo makkelijk ziek worden als andere dieren. Gekukkig zijn niet alle ziektes even erg. Mok is een aandoening die meestal niet zo erg is. Maar je moet het wel behandelen. Als je dat niet doet kan het wel erg worden en kan het paard kreupel of zelfs blijvend dikke benen houden. 

 

Wat is mok en hoe ontstaat het? 

Mok is een ontsteking in de huid van de kootholte. De oorzaak kan verschillend zijn. Mok kan ontstaan als de benen lang nat blijven. Bijvoorbeeld door in modder te staan. De huid wordt dan zacht en de bacteriën kunnen naar binnen dringen, waardoor de huid gaat ontsteken. Maar mok kan ook ontstaan door het schuren van de huid.(verwonding) Daardoor kunnen de  bacteriën ook makkelijk naar binnen dringen.

               

                                                                                                   Symptomen van mok                              

 Mok ziet er uit als een dikke rode plek in de kootholte. Het begint als een rode plek, Maar als het verder gaat wordt de huid dik en ontstaan er kloven en korsten. Bewegen kan pijnlijk zijn. Als er ook vocht vrij komt dan heeft het paard natte mok. Als de plek jeukt (stampvoeten, schuren) dan is er vaak ook een schurft infectie bij.

 

Behandelen.

 Je kunt de benen wassen betadine zodat alle korstjes weg zijn. Maar wees wel voorzichtig want het kan gevoelig zijn. Dep de benen daarna goed droog en zorg ervoor dat ze niet meer nat worden. Modder, plassen, afspuiten en nat gras dus vermijden. Een paard met lichte mok kun je zelf  met een mokzalfje. Als het na 10 dagen niet beter wordt, heb je hulp van de dierenarts nodig.

 

Gevoelig

Niet alle paarden zijn even gevoelig voor mok. Paarden met slechte weerstand krijgen het sneller. Ook witten benen zijn iets gevoeliger dan zwarte. En lange sokken houden benen vaak te lang nat. Dus bij zulke paarden is het dus extra oppassen.

 

 

 

Comments

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht